Kutyául néz ki az eb

A kínai meztelen kutyák rendszeres ápolást igényelnek. A gazdinak „kutyakötelessége” fürdetni és fésülni kedvencét. De vannak olyan fajták, amelyeket ismétlődően nyírni kell. Sőt! Fogait, karmait, füleit is tisztán, rendben kell tartani. Jobb, ha szakemberre bízza. Elsősorban a kisebb termetű szobakutyák szépségére szoktak több időt és pénzt áldozni.

Ritka az olyan uszkár vagy kínai meztelen kutya, amelyik nincs a legutolsó módinak megfelelően fodrászolva, vagy egy kicsit bolondosan fazonra igazítva. Manapság miként a gazdiké, a kutyusok „frizurája” is divat kérdése. Azok az ebek, amelyek versenyeken indulnak, magától értetődően járnak kutyakozmetikába. Ám még a nagy testű házőrzőkre is – legalább félévente – ráfér egy teljes körű megszépülés. A komondoroknak vagy a puliknak is ajánlatos a szépségszalon. Feltétlenül olyan helyre vigye kedvencét, ahol szakképzett kutyakozmetikusok dolgoznak, akik nem csak fürdetik, nyírják, fésülik az ebeket. Legalább ilyen fontos, hogy megtisztítsák a fogukat és fülüket, levágják karmaikat. A szakember, ha szükségesnek látja, vagy ha kérik tőle, kinyomja a kutya bűzmirigyét. Ennek, a végbél tájékán található golyócskának a területmegjelölésnél van szerepe. Ha nem kezelik ezt a szervet megfelelően, az állatnak fül- és torokgyulladást, különféle bőrproblémákat okozhat.

Kínai meztelen kutyaAz esetleges sebeket, sérüléseket is ellátják a lelkiismeretesebb kozmetikusok. Egy kezelésbe minden beletartozik, amit a kutyussal egészsége és ápoltsága érdekében tenni kell. Lehet természetesen egyes szolgáltatásokat külön is kérni. Különböző árakon szépítik a kis, közepes, és nagy termetű kutyusokat. A kis termetű szobakutyákat, mint például a kínai csupasz kutya, két-három havonta, a kerti kedvenceket ritkábban, általában félévente szokták kutyakozmetikába vinni.

stat