HIM zenekar, a His Infernal Majesty

A HIM talán a legnépszerűbb dark-metál banda itthon: dallamos rockzenéjüknek és az énekes Ville szuggesztív személyiségének köszönhetően tetemes rajongótábor tudhat maga mögött. A finn HIM zenekar neve 1998-óta csenghet ismerősen, és az azóta eltelt időben egyre gyakrabban találkozhatunk velük a különböző toplistákon. Könnyen befogadható dallamaik sok embert szíven ütnek, zenéjükben a Depeche Mode, a glam, a metál és a gótikus metál keveredik, amit az énekes Ville –kritikusai nem kis meglepetésére – skandináv blues-nak nevezett el.

A másik elnevezés, amellyel Ville a HIM zenei stílusát illeti, a love metal. A szövegek valóban többnyire a szerelem árnyoldalait taglalják, már a bemutatkozó lemez óta, amely évekkel ezelőtt Greatest Lovesongs. Vol 666 néven jelent meg, amelyből itthon a legismertebb dal talán Chris Isaac Wicked Game című nótájának átdolgozása. Valo és a HIM értelmezésében a 666 azt az ellenmondást testesíti meg, amely a szerelemben a Jó és a Rossz összeütközését testesíti meg. Ville úgy gondolja, hogy a szerelem hatalmasabb erő még a halálnál is, s ezt a romantikus elképzelést a HIM-rajongó lányok nagy örömmel fogadják.

A HIM neve a His Infernal Majesty rövidítése. A frontember ValoVille 1995-ben alapította a bandát, azokkal a barátaival közösen, akik hozzá hasonlóan új zenei kifejezési formát kerestek. Neve szerényen fényt jelent, édesanyja magyar származású, így az énekes számtalanszor járt már itt együttessel illetve nélkülük is. Apjának Helsinkiben pornóüzlete van, ahol régebben Ville is a dolgozott. Ville a csapat motorja: az összes dalt ő írja, ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy mindig is zenész akart lenni, 7 éves korában kezdett el basszusgitározni, de a dobot és a szólógitárt is kipróbálta. 14 éves korában egyszerre 7 együttesben játszott, többnyire basszusgitárosként. A jazztől a pop, rockig mindenben kipróbálta magát, legkedvesebb zenekarai a Black Sabbath, a Kiss, ezenkívül imádja a '70-es, '80-as évek heavy metal zenéjét és Johnny Casht. A HIM az első együttes, amiben énekesként szerepel.
A fotókon - talán Drakulát utánozva - tekintetét vízszínű kontaktlencsével és fekete szemhéjfestékkel teszi karakteressé, emellett elmaradhatatlan a kezében füstölgő, arcát titokzatos felhőbe borító cigaretta.

Androgén kinézete ellenére rengeteg lány szíve dobog Ville-ért, őt azonban csak a hosszú hajú szépségek képesek megfogni: „Csak egy nőt szerettem az életemben. Voltak románcaim, ezek eléggé különbözőek voltak, volt akinek rendes napi munkája volt, volt aki inkább művészi beállítottságú volt. Az egyetlen dolog, ami közös volt bennük, az a hosszú haj. A rövid haj nem szexi és nem nőies. De persze vannak kivételek. Az érzékeny és energikus nőket szeretem. Egy nőnek rendkívül türelmesnek kell lennie velem, mert az év felében távol vagyok. Olyan féltékeny vagyok, hogy egy nyílt kapcsolat semmiképp nem működne. És sosem volt egyéjszakás kalandom.”

Migé Amour, Ville legjobb barátja szintén alapító tag. Ő basszusgitározik, míg Lily Lazer, a másik alapító tag a gitáros, aki a HIM előtt több együttesnek is tagja volt Villével együtt. A svéd származású dobos, Gas Lisptick 1999-ben csatlakozott az együtteshez, erősen befolyásolta a Razorblade Romance album hangzását.

A billentyűknél Emerson Burton váltotta fel Plutót, aki nem bírta a HIM-mel járó sok stresszt, valamint nem érezte elég jónak magát, ezért vált ki az együttesből, de a tagokkal barátok maradtak. A HIM után új együttest alapított New Dawn Foundation névvel.

A hírnevet 1999-ben a 13. emelet című amerikai-német filmhez írt zenéjükkel, a Join Me-vel szerezték. A filmmel párhuzamosan az amerikai piacra is betörtek. A 2000-ben kidobott Razorblade Romance című hanghordozójukról számtalan kislemez látott napvilágot, s ennek a lemeznek köszönhető, hogy betörtek az európai popvilágba. Ezt követte 2001 augusztusában a Deep Shadows and Brilliant Highlights nagylemez, majd idén áprilisban a Love Metal. Az új albumon hallható tíz dal tíz hónapnyi stúdiómunka eredménye. Az eredeti szándék szerint az
az új korongra nem sok balladát terveztek: „A Rock ’N’ Roll és a balladák korszaka már elmúlt” – nyilatkozta Ville a megjelenés előtt.

 

 

 

stat