Külföldről 1%

A személyi jövedelem adó felajánlása szempontjából a külföldön dolgozók egy külön csoportot képeznek, hiszen ők csak abban az esetben érintettek a személyi jövedelem adó bevallás leadásával kapcsolatban, ha Magyarországról is származik jövedelmük.

Bővebben: Külföldről 1%

Szabad kvark bombák

Minden jel szerint sikerült a CERN-nek létrehoznia az oly rég óta kutatott kvark-gluon plazmát, ami legutoljára az ősrobbanásnál jött létre. Nem minden tudományos felfedezést kísér hangos üdvrivalgás. Jelen esetben a kutatás az anyagnak egy igen különleges állapotával foglalkozott, a kvark-gluon plazmával, amiben teljesen átlagos protonok és neutronok százai olvadnak egybe, hogy szabadon száguldozó kvark és gluon „levest” hozzanak létre. Ilyen kvark szószból állt a mai világegyetem 10 mikroszekundummal az ősrobbanás után kb. 15 biliárd évvel ezelőtt. A CERN falain belül (a CERN egy Genovánál lévő részecskefizikával foglalkozó laboratórium) hét kísérlet során gyűjtötték össze az adatokat.

Bővebben: Szabad kvark bombák

Kutyául néz ki az eb

A kínai meztelen kutyák rendszeres ápolást igényelnek. A gazdinak „kutyakötelessége” fürdetni és fésülni kedvencét. De vannak olyan fajták, amelyeket ismétlődően nyírni kell. Sőt! Fogait, karmait, füleit is tisztán, rendben kell tartani. Jobb, ha szakemberre bízza. Elsősorban a kisebb termetű szobakutyák szépségére szoktak több időt és pénzt áldozni.

Bővebben: Kutyául néz ki az eb

A szarvasgomba földjén

Horvátország = tengerpart. A legtöbbünk fejében ez az egyenlet él, holott déli szomszédunk legészakibb vidékén, az Isztriai-félszigeten számos felfedezésre váró, gyönyörű táj és látnivaló rejtőzik.

Fido kutya majd’ kibújik a bőréből. Ugrándozik, fel-alá rohangál és közben vidáman csahol, mert a gazdája, Miro kezében megpillantott kicsi ásóból arra az örömteli következtetésre jutott, hogy gombavadászat következik. És ugyan mi tenne boldogabbá egy szavasgombász-kutyát, mint az a kilátás, hogy hamarosan kedvenc zsákmánya után kutathat az erdőben?

Bővebben: A szarvasgomba földjén

HIM zenekar, a His Infernal Majesty

A HIM talán a legnépszerűbb dark-metál banda itthon: dallamos rockzenéjüknek és az énekes Ville szuggesztív személyiségének köszönhetően tetemes rajongótábor tudhat maga mögött. A finn HIM zenekar neve 1998-óta csenghet ismerősen, és az azóta eltelt időben egyre gyakrabban találkozhatunk velük a különböző toplistákon. Könnyen befogadható dallamaik sok embert szíven ütnek, zenéjükben a Depeche Mode, a glam, a metál és a gótikus metál keveredik, amit az énekes Ville –kritikusai nem kis meglepetésére – skandináv blues-nak nevezett el.

Bővebben: HIM zenekar, a His Infernal Majesty

stat