Térképes útdíj számítás

Július elsejétől a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárműveknek a megtett úttal arányosan kell majd útdíjat fizetni. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ezentúl ezen járművek esetében nem matricás rendszer lesz, az útdíjat két módon fizethetik majd: viszonylati jegy váltásával, vagy a járművön elhelyezett fedélzeti egység segítségével. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a fedélzeti egység annak jelent jó megoldást, aki folyamatosan használja a fizetős útszakaszokat, aki viszont csak alkalmanként, annak a viszonylati jegy lehet az ideális lehetőség. Az új rendszer a magyar úthálózat összesen 6513 kilométeres szakaszán lesz bevezetve.

A viszonylati jegyeket úgy kell használni, hogy előre megtervezzük az útvonalunkat, majd ennek megfelelően az út használatba vétele előtt megvesszük a jegyet. A viszonylati jegyek megváltására értékesítési pontokat hoznak létre az ország egész területén, ügyfélszolgálatokon, viszonteladóknál lehet majd beszerezni, de nemsokára használható lesz a HU-GO portál is, ahol kényelmesen, a honlapon is meg tudjuk váltani a jegyet. Az útvonal megtervezése során a kezdő és végpont megadása kötelező, emellett azonban maximum négy érintési pontot is meg kell majd adni, szükségesek ezen kívül még további alapadatok a járművel kapcsolatosan.

Azok számára, akik nehezen boldogulnak a számokkal, és szeretnék előre tudni, hogy várhatóan mennyibe fog kerülni az úthasználat díja, térképes útdíj kalkulátor áll rendelkezésre az interneten, ami kiszámítja helyettünk, hogy mennyit kell fizetni az úthasználatért. Ehhez meg kell adnunk kalkulátor által kért adatokat, és a Számol gombra kattintva máris megtudhatjuk, milyen költségvetéssel kell számolnunk. A pontos összeg az alapján változik, hogy milyen úton és milyen járművel közlekedünk majd. A viszonylati jegyet meg lehet vásárolni elővételben, de akár az utazás megkezdésekor is, az viszont általános szabály, hogy minden esetben az előtt kell fizetni, hogy az utat használni kezdenénk.

stat