Népbetegségek

Mi a helyzet a nem halálos kimenetelű betegségekkel és sérülésekkel? Ezeknek a terheit egy 0 és 1 közötti skálán mérik, életévekre lebontva. Ez a skála a fogyatékossággal súlyozott életéveket fejezi ki. A skála mértékegysége, angol betűszóval, a DALY (disability adjusted life years) — ahol a „fogyatékosság” tág értelemben mind a betegségeknek, mind a sérüléseknek köszönhető egészségromlást kifejezi.

Tehát ha valaki egy éven keresztül teljesen egészséges, semmilyen egészségügyi terhet sem visel — ennek az értéke nulla. A korai halál értéke 1 (ezt használtuk a fenti példában). Elvileg lehetséges, hogy vannak olyan betegségek, amelyek rosszabbak, mint a halál: egy végső stádiumában járó rák okozhat akkora szenvedést, hogy a beteg a halált kívánja (de ez már elvezet az eutanáziakérdéséhez).

Íme, néhány példa. A cukorbetegség kezeletlen formájának terhe 0,012; az asztma kezeletlen formájának terhe 0,099. Vagyis tíz éven keresztül asztmásnak lenni rosszabb, mint cukorbetegnek (0,12 DALY < 0,99 DALY). Ez még akkor is így van, ha a beteg kezelést kap (10×0,033 DALY < 10×0,059 DALY). A betegségek kezelt és kezeletlen formáit azért kell külön számolni, mert sok országban a betegek nem jutnak kezeléshez.

stat