Népbetegségek

Mi a helyzet a nem halálos kimenetelű betegségekkel és sérülésekkel? Ezeknek a terheit egy 0 és 1 közötti skálán mérik, életévekre lebontva. Ez a skála a fogyatékossággal súlyozott életéveket fejezi ki. A skála mértékegysége, angol betűszóval, a DALY (disability adjusted life years) — ahol a „fogyatékosság” tág értelemben mind a betegségeknek, mind a sérüléseknek köszönhető egészségromlást kifejezi.

Bővebben: Népbetegségek

Kevesebb ruha, az óra öltöztet

„Ne hagyd, mást magadon, csak a fülbevalót” – valószínűleg mindenki ismeri a sort a híres slágerből és az is biztos, hogy kevesen gondolkodtak el rajta, miért a fülbevalót és miért nem az órát. Nos azért, mert az óra öltöztet. Természetesen a kifejezés, hogy az „óra öltöztet”, nem egészen erre vonatkozik, de míg egy szép fülbevaló a viselőjét mutatja meg, addig egy szép óra önmagáról is, és talán kevésbé a fedetlenség jut róla eszünkbe.

Bővebben: Kevesebb ruha, az óra öltöztet

George Orwell, Állatfarm (Animal farm) és a Big Brother

A Nagy Testvér, a Big Brother fogalmát bizonyos Eric Arthur Blair találta ki, aki George Orwell néven lett világhírű író. Könyvei közül nálunk az Állatfarm (Animal farm) és az 1984 a legismertebbek.

Abban a bizonyos 1984-es évben – melyet az író rajongói „Orwell-évnek” neveztek el – Magyarországon csupán egyetlen regénye, a Tragédia Burmában volt olvasható. Legalábbis a hivatalosan megjelent könyvek közül. Mert kéz alatt hozzá lehetett jutni Orwell műveihez, úgynevezett szamizdat kiadásban, mely a fordító nevét nem tüntette fel.

Bővebben: George Orwell, Állatfarm (Animal farm) és a Big Brother

Térképes útdíj számítás

Július elsejétől a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárműveknek a megtett úttal arányosan kell majd útdíjat fizetni. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ezentúl ezen járművek esetében nem matricás rendszer lesz, az útdíjat két módon fizethetik majd: viszonylati jegy váltásával, vagy a járművön elhelyezett fedélzeti egység segítségével. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a fedélzeti egység annak jelent jó megoldást, aki folyamatosan használja a fizetős útszakaszokat, aki viszont csak alkalmanként, annak a viszonylati jegy lehet az ideális lehetőség. Az új rendszer a magyar úthálózat összesen 6513 kilométeres szakaszán lesz bevezetve.

Bővebben: Térképes útdíj számítás

stat