Külföldről 1%

A személyi jövedelem adó felajánlása szempontjából a külföldön dolgozók egy külön csoportot képeznek, hiszen ők csak abban az esetben érintettek a személyi jövedelem adó bevallás leadásával kapcsolatban, ha Magyarországról is származik jövedelmük.

Bővebben: Külföldről 1%

Szabad kvark bombák

Minden jel szerint sikerült a CERN-nek létrehoznia az oly rég óta kutatott kvark-gluon plazmát, ami legutoljára az ősrobbanásnál jött létre. Nem minden tudományos felfedezést kísér hangos üdvrivalgás. Jelen esetben a kutatás az anyagnak egy igen különleges állapotával foglalkozott, a kvark-gluon plazmával, amiben teljesen átlagos protonok és neutronok százai olvadnak egybe, hogy szabadon száguldozó kvark és gluon „levest” hozzanak létre. Ilyen kvark szószból állt a mai világegyetem 10 mikroszekundummal az ősrobbanás után kb. 15 biliárd évvel ezelőtt. A CERN falain belül (a CERN egy Genovánál lévő részecskefizikával foglalkozó laboratórium) hét kísérlet során gyűjtötték össze az adatokat.

Bővebben: Szabad kvark bombák

Térképes útdíj számítás

Július elsejétől a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű gépjárműveknek a megtett úttal arányosan kell majd útdíjat fizetni. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ezentúl ezen járművek esetében nem matricás rendszer lesz, az útdíjat két módon fizethetik majd: viszonylati jegy váltásával, vagy a járművön elhelyezett fedélzeti egység segítségével. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a fedélzeti egység annak jelent jó megoldást, aki folyamatosan használja a fizetős útszakaszokat, aki viszont csak alkalmanként, annak a viszonylati jegy lehet az ideális lehetőség. Az új rendszer a magyar úthálózat összesen 6513 kilométeres szakaszán lesz bevezetve.

Bővebben: Térképes útdíj számítás

A szarvasgomba földjén

Horvátország = tengerpart. A legtöbbünk fejében ez az egyenlet él, holott déli szomszédunk legészakibb vidékén, az Isztriai-félszigeten számos felfedezésre váró, gyönyörű táj és látnivaló rejtőzik.

Fido kutya majd’ kibújik a bőréből. Ugrándozik, fel-alá rohangál és közben vidáman csahol, mert a gazdája, Miro kezében megpillantott kicsi ásóból arra az örömteli következtetésre jutott, hogy gombavadászat következik. És ugyan mi tenne boldogabbá egy szavasgombász-kutyát, mint az a kilátás, hogy hamarosan kedvenc zsákmánya után kutathat az erdőben?

Bővebben: A szarvasgomba földjén

Kutyául néz ki az eb

A kínai meztelen kutyák rendszeres ápolást igényelnek. A gazdinak „kutyakötelessége” fürdetni és fésülni kedvencét. De vannak olyan fajták, amelyeket ismétlődően nyírni kell. Sőt! Fogait, karmait, füleit is tisztán, rendben kell tartani. Jobb, ha szakemberre bízza. Elsősorban a kisebb termetű szobakutyák szépségére szoktak több időt és pénzt áldozni.

Bővebben: Kutyául néz ki az eb

HIM zenekar, a His Infernal Majesty

A HIM talán a legnépszerűbb dark-metál banda itthon: dallamos rockzenéjüknek és az énekes Ville szuggesztív személyiségének köszönhetően tetemes rajongótábor tudhat maga mögött. A finn HIM zenekar neve 1998-óta csenghet ismerősen, és az azóta eltelt időben egyre gyakrabban találkozhatunk velük a különböző toplistákon. Könnyen befogadható dallamaik sok embert szíven ütnek, zenéjükben a Depeche Mode, a glam, a metál és a gótikus metál keveredik, amit az énekes Ville –kritikusai nem kis meglepetésére – skandináv blues-nak nevezett el.

Bővebben: HIM zenekar, a His Infernal Majesty

George Orwell, Állatfarm (Animal farm) és a Big Brother

A Nagy Testvér, a Big Brother fogalmát bizonyos Eric Arthur Blair találta ki, aki George Orwell néven lett világhírű író. Könyvei közül nálunk az Állatfarm (Animal farm) és az 1984 a legismertebbek.

Abban a bizonyos 1984-es évben – melyet az író rajongói „Orwell-évnek” neveztek el – Magyarországon csupán egyetlen regénye, a Tragédia Burmában volt olvasható. Legalábbis a hivatalosan megjelent könyvek közül. Mert kéz alatt hozzá lehetett jutni Orwell műveihez, úgynevezett szamizdat kiadásban, mely a fordító nevét nem tüntette fel.

Bővebben: George Orwell, Állatfarm (Animal farm) és a Big Brother

Sötét szenvedély, a kávé

Évszázadok óta ismerjük finom, karakteres ízét és élénkítő hatását, mégis, volt időszak, amikor tiltották, sőt büntették fogyasztását. Első fogyasztói a legenda szerint tevék és kecskék voltak, később fontos politikai és magánéleti döntések születtek fölötte; s egy barátnői csacsogáshoz ma is ideális. Eltaláltad, cikkünkben a kávéról olvashatsz.

Bővebben: Sötét szenvedély, a kávé

A flamenco

Ha úgy érzed, hogy kellőképpen temperamentumos és szenvedélyes vagy és szeretsz mozogni is, akkor a flamencót neked találták ki! Az alábbiakban többet is megtudhatsz erről a spanyol eredetű, vérpezsdítő táncról.
A flamenco Spanyolország déli részéből, Andalúziából származó tánc, amely több száz éves múltra tekint vissza, és gyökereiben főleg cigány elemeket hordoz. Neve manapság már szinte összeforrott a spanyol népzenével, pedig a flamenco csak egy a spanyol földön megtalálható számtalan zene- és táncstílus közül.

Bővebben: A flamenco

stat